Parlamentul cere un raport AEP legat de revocările directorilor. Buică: N-am ce să includ, decât numiri

Parlamentul cere un raport AEP legat de revocările directorilor. Buică: N-am ce să includ, decât numiri
Publicat: 25/09/2019, 15:57

De asemenea, ar fi o intenție a Legislativului de a modifica hotărârea birourilor permanente reunite privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a AEP, în sensul eliminării termenului de 30 de zile pentru solicitareaa avizului conducerii Parlamentului, înainte ca șeful Autorității să numească, elibereze sau destituie din funcție personalul instituției.

În acest context, președintele AEP Constantin Buică a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu a demis pe nimeni și nu a făcut numiri care să fi fost în afara prevederilor legale.

„Nu am demis pe nimeni și nu am făcut numiri în afara legii și e regulamentul AEP, fie că este cel vechi, fie că e cel nou. Nu am demis pe nimeni din nicio funcție, nici măcar din funcții de execuție. Acei doi directori au demisionat. Am cerut avizul și până la venirea avizului au demisionat. Am cerut avizul, potrivit legii, până în două săptămâni cel mult pe trecerea în funcție de execuție și așteptarea avizului. Ca sancțiuni au fost trecuți pe funcții de execuție și la momentul respectiv au decis să demisioneze, deci nu au produs efecte acele solicitări de aviz”, a afirmat Constantin Buică, miercuri, pentru MEDIAFAX.

Acesta a adăugat că în raport va include doar documentele referitoare la numirile făcute în cadrul Autorității, pentru că revocări nu au existat.

„Nu am ce să includ (în raport – n.r.), decât documente cu privire la toate numirile din cadrul Autorității, presupun, că am înțeles că și asta au cerut. A demite înseamnă să încetezi calitatea de funcționar public. Trecerea de pe o funcție de conducere pe o funcție de execuție, dacă el a fost temporar numit, nu înseamnă demitere. Ei (directorii – n.r.) ocupau niște funcții care erau temporar ocupate. Potrivit legii, numirile se fac și se încetează cu avizul Birourilor Permanente. Între timp, ei au decis să demisioneze. Nu aveam ce să demit”, a mai explicat Buică.

Conform articolului 33 alineatul (2) al Hotărârii birourilor permanente reunite privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a AEP – „Personalul aparatului propriu al Autorității cu statut de înalt funcționar public parlamentar este numit, eliberat sau destituit din funcție de președintele Autorității Electroale Permanente, cu avizul birourilor permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului”.

Totodată, la alineatul (3) este prevăzut că „solicitarea avizului se va face, de către Autoritatea Electorală Permanentă, cu 30 de zile înaintea numirii, eliberării sau destituirii din funcție a personalului menționat la alin. (2)”.

Potrivit unor surse parlamentare, Constantin Buică ar fi decis revocarea mai multor directori din cadrul AEP, fără să fi avut prealabil avizul conducerii Parlamentului. Ar fi fost vorba de șapte persoane, pe lângă cei doi directori care au demisionat, au explicat sursele citate.

Pe 30 august, șeful AEP spunea, pentru MEDIAFAX, că directorii implicați în lipsa certificării Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV) au demisionat din funcție.

Anterior demisiei celor doi, Constantin Buică depusese o solicitare, la finalul lunii iulie, pentru ca aceștia să fie destituiți printr-o decizie a Parlamentului. El a mai precizat că a solicitat și un audit al departamentelor la care au fost cei doi directori.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Au auzit strigăte disperate de sub pământ, iar când s-au apucat de săpat au dat...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Monica Pop, noi detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Care sunt șansele...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
România e obligată. Ordinul s-a dat de la UE. S-a stabilit un termen limită
Netflix pregătește marea surpriză. Mai sunt câteva ore
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×